Månedlig arkiv: mars 2013

mar 31

Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl

Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl

Lengde: < 33 km
Tid: < 6 timer
Årstid: Vinter

Steinkulpen

 

Turen starter på Haugastøl, enten du vil gå fra Vegmansbu, eller Haugastøl Stasjon. De første fem kilometerene går over Sløddfjorden, langs Tangen mot Lysthus. Ganske så flatt, men dersom du har smurt riktig er det en fin anledning til å trene stakemusklene.

Når en kommer inn til Lysthus starter stigningene – de første fire kilometerene opp mot Steinkulpen (egentlig litt øst for Steinkulpen) er ganske bratt, og en må forvente å gå ut i fiskebeint ved flere anledninger. Det er også viktig å se litt opp for å sjekke om det er noen som er på vei nedover.

Så langt på turen er det absolutt å anbefale å satse på feste i forhold til gli:)

 

Lene_Tuva

 

Når du har kommet til Steinkulpen kan du gjøre flere valg. Du kan gå mot Ustaoset, Monsbunut eller videre til Tuva.

På denne turen valgte vi Tuva. Det er fortsatt litt småkupert med mest oppover videre mot Berhelleren, men betraktelig mindre bratt enn turen opp fra Lysthus. Når du har kommet til Berhelleren, er det i overkant av to kilometer til Tuva Turisthytte i lett terreng.

Endelig fremme på Tuva, er det tid for å ta en pause, spise matpakken, og prøve vaflene, wienerbrødene og/eller sjokoladekaken.
Når matpakken er oppspist, og det samme er de andre herlighetene du fikk kjøpt på Tuva, er det tid for å gjøre nødvendig smøring av ski og sette fart tilbake mot Berhelleren.

Berhelleren

 

Endelig fremme i krysset (i overkant av 2 km), så er det tid for å gå mot Monsbu. Småkuppert terreng som går jevnt oppover i de neste åtte kilometerene.

MotSkarverennet

Flere ganger på turen har du storstilt utsikt mot Hallingskarvet og annen fantastisk natur – så det er absolutt verdt å stanset opp noen ganger for å nyte utsikten.

Når du har kommet opp til Monsbu, er det på tide å kjøre nedover mot Haugastøl. Da er det ca åtte kilometer med nedoverbakke – absolutt kjekt med stålkanter.

Når en har kommet ned på vannet igjen, er det 4-5 kilometer langs Sløddfjorden over Tangen. Når du er tilbake på Haugastøl, har du gått i overkant av 30 kilometer.

Løype

mar 26

Brannvarslingsanlegg

Brannvarslere er både viktig og påbudt i norske hjem og hytter. Den siste tiden har det kommet fler og fler trådløse seriekoblede brannvarslere. Dette fungerer nok helt fint i de fleste tilfeller, men i en hytte som står uten særlig varme store deler av vinteren, så kan det bli mye batteriskifte. Jeg har hatt trådløse brannvarslere i flere år, og har prøvd forskjellige rutiner; ta ned alle brannvarslerne og samle de i et varmt rom når jeg ikke har vært på hytten, skifte batteri når jeg har kommet opp på hytten om vinteren og andre finurlige ideer. Det som har vært felles for alle forsøkene, er at de har fungert en gang eller to, så blir det for «tungvindt».

Etter å ha gjennomgått markedet litt, har jeg nå endt opp med Elotec Jubilee sentral og brannvarslere av typen EI 103 J. Dette er da en sentral som leverer strøm til alle brannvarslerne jeg har koblet til. Pt. har jeg koblet opp 8 brannvarslere i hytten – sentralen har kapasitet til 15!

Noen vil sikkert si at det er mye arbeid å legge kabel mellom alle brannvarslerne og at det blir stygt med kabel i taket. Dette er forsåvidt riktig, dersom en ikke tenker seg om før en starter. Planlegging, nøyaktighet og tålmodighet er nøkkelen til suksess. (Og uansett viktigere å overleve enn brann enn å ha fint tak på hytten?)

Steg 1: Hvor vil jeg ha brannvarslere? Her har jeg tenkt gjennom hvor det er ting som potensielt gir en økt brannfare. Hvor er sikringsskapet, ventilasjon, sentralstøvsuger, biopeis, kaffetrakter, tv osv. I tillegg har jeg tenkt gjennom hvor soverommene er for å sikre god varsling når vi sover. Det er smart å lage seg en enkel tegning over hvor du vil plassere utstyret.

WP_20130326_001

Steg 2: Monter første brannvarslere og trekk kabel (pass på at du monterer riktig). Om du tenker deg litt om når du trekker kabelen, vil du være overrasket over hvor mange plasser du kan gjemme denne. Skulle du måtte legge den langs en taklist eller lignende, frykt ikke! Jeg kan nesten garantere deg at om du legger kabelen fint inntil listen, vil du aldri registrere den igjen! (Hvis du faktisk leter etter den da…).

Steg 3: Her trenger du en elektriker, nå skal sentralen kobles til strømnettet. En enkel operasjon, men siden vi ikke har lov til å gjøre noe selv, forståelig nok egentlig, så må du ha tak på en fagmann.

Steg 4: Nå er det på tide å teste alle brannvarslerne – stapp en «sov i ro» i øret før du begynner.

Når du har gjort dette, har du et anlegg som oppfyller de kravene som er, og du kan sove godt uten å bekymre deg for om du våkner eller ikke ved en evt. brann.

Alarmsentralen har også støtte for å koble til GSM modul eller lignende, dette skal jeg nok teste etterhvert – men det får bli i en oppdatering:)