Kategoriarkiv: Duppedingzer

mar 26

Brannvarslingsanlegg

Brannvarslere er både viktig og påbudt i norske hjem og hytter. Den siste tiden har det kommet fler og fler trådløse seriekoblede brannvarslere. Dette fungerer nok helt fint i de fleste tilfeller, men i en hytte som står uten særlig varme store deler av vinteren, så kan det bli mye batteriskifte. Jeg har hatt trådløse brannvarslere i flere år, og har prøvd forskjellige rutiner; ta ned alle brannvarslerne og samle de i et varmt rom når jeg ikke har vært på hytten, skifte batteri når jeg har kommet opp på hytten om vinteren og andre finurlige ideer. Det som har vært felles for alle forsøkene, er at de har fungert en gang eller to, så blir det for «tungvindt».

Etter å ha gjennomgått markedet litt, har jeg nå endt opp med Elotec Jubilee sentral og brannvarslere av typen EI 103 J. Dette er da en sentral som leverer strøm til alle brannvarslerne jeg har koblet til. Pt. har jeg koblet opp 8 brannvarslere i hytten – sentralen har kapasitet til 15!

Noen vil sikkert si at det er mye arbeid å legge kabel mellom alle brannvarslerne og at det blir stygt med kabel i taket. Dette er forsåvidt riktig, dersom en ikke tenker seg om før en starter. Planlegging, nøyaktighet og tålmodighet er nøkkelen til suksess. (Og uansett viktigere å overleve enn brann enn å ha fint tak på hytten?)

Steg 1: Hvor vil jeg ha brannvarslere? Her har jeg tenkt gjennom hvor det er ting som potensielt gir en økt brannfare. Hvor er sikringsskapet, ventilasjon, sentralstøvsuger, biopeis, kaffetrakter, tv osv. I tillegg har jeg tenkt gjennom hvor soverommene er for å sikre god varsling når vi sover. Det er smart å lage seg en enkel tegning over hvor du vil plassere utstyret.

WP_20130326_001

Steg 2: Monter første brannvarslere og trekk kabel (pass på at du monterer riktig). Om du tenker deg litt om når du trekker kabelen, vil du være overrasket over hvor mange plasser du kan gjemme denne. Skulle du måtte legge den langs en taklist eller lignende, frykt ikke! Jeg kan nesten garantere deg at om du legger kabelen fint inntil listen, vil du aldri registrere den igjen! (Hvis du faktisk leter etter den da…).

Steg 3: Her trenger du en elektriker, nå skal sentralen kobles til strømnettet. En enkel operasjon, men siden vi ikke har lov til å gjøre noe selv, forståelig nok egentlig, så må du ha tak på en fagmann.

Steg 4: Nå er det på tide å teste alle brannvarslerne – stapp en «sov i ro» i øret før du begynner.

Når du har gjort dette, har du et anlegg som oppfyller de kravene som er, og du kan sove godt uten å bekymre deg for om du våkner eller ikke ved en evt. brann.

Alarmsentralen har også støtte for å koble til GSM modul eller lignende, dette skal jeg nok teste etterhvert – men det får bli i en oppdatering:)

 

okt 09

Webkamera

Webkamera

Så var det tid for å skrive om en ny duppedingz som jeg har kjøpt. Foscam FI8904W heter vindunderet, et utendørs webcamera. Kameraet har funksjonalitet for livestreaming, bevegelsesalarm, opplasting via FTP m.m. I første omgang har jeg satt opp kameraet til å ta bilde en gang i timen for så å laste det opp på bloggen. Du finner «Webkamera» i menyen øverst på siden.

Kameraet ble satt opp forrige helg, og det må nok justeres neste gang vi reiser oppover. Kameraet har i utgangspunktet «nattsyn», men fordi det står rett ved utelampen tror det at det er «dag» hele tiden. Blir artig å følge med på hvordan snøforholdene blir etterhvert i høst/vinter 🙂

«Jobber» med å få satt på tispunkt på bildene, men inntil videre må dere lese filnavnet;

eks.: 20111009114721 84 som betyr Dato: 9.10.2011 Klokkeslett: 11:47:21 Bildenr.: 84

 

jun 21

Biopeis

For en måneds tid siden skulle Lene bare låne pc’en litt, det endte med at hun kjøpte en Biopeis fra www.biopeis.no. Peisen av typen Milano 05. Jeg trodde det hele var en spøk, men bestillingsbekreftelsen kom raskt i innboksen.

Nå er den kommet på hytten, og under ser dere en film av vidunderet – tatt i dag:) Ganske så koselig vil jeg si!

apr 21

Skadedyrstopper – hvor ble alle musene av??

Hentet fra link

For en tid tilbake skrev jeg om musefellene jeg har på hytten(Mus i hopetall). Som jeg også skrev gikk jeg til innkjøp av en såkalt «Pest  Repeller», eller en Skadedyrstopper som det også kalles. Dette er en liten enhet som sender ut lyd, som i utgangspunktet ikke kan høres av mennesket, men som gjør at skadedyr og småkryp holder seg unna. Det finnes mange typer «der ute», og etter å ha saumfart tilbudene endte jeg opp med en Pest Repeller Ultimate AT. Jeg bestilte fra USA, som vanlig, og etter en liten uke dukket den opp. Jeg må innrømme at jeg hadde liten tro på dette, men satt den i stikkontakten på hytten. Bakgrunnen for at jeg endte opp med akkurat denne typen var at den skulle være så fantastisk og at den benyttet tre forskjellige måter å skremme bort uønskede smådyr. Les mer om dette på hjemmesiden til leverandøren. Neste gang jeg kom på hytten var det ingen mus, gangen etter var det ingen mus (husk at jeg hadde opptil 6 mus i musefellene hver gang jeg kom til hytten tidligere) . Nå har jeg hatt denne Pest Repeller’en si snart ett år, og fortsatt er det svært lite mus. Jeg vil anslå at på det siste året har det kommet 3 mus i musefellene. Jeg kan selvsagt ikke garantere at det er Pest Repelleren som har fjernet musene, eller om det er en røyskatt som er i området. Du kan lese mer om pestrepelleren min her. Legger også en link med til ebay.

feb 06

Mus i hopetall – musefeller

Når en har hytte på Haugastøl er det en ting en kan være helt sikker på – det er mus i nærheten. Det er nesten umulig å holde disse firbeinte dyrene utestengt. Etter at jeg oppdaget mus inne, gikk jeg tidlig ut og kjøpte musefeller. Det er et enormt utvalg der ute, men etter å lest mange tester rundt omkring på nettet ente jeg opp med testvinneren.

Da musefellene var kjøpt inn kom neste spørsmål – hva skal jeg bruke som åte? Etter å ha prøvd nugatti, ost, skinke og leverpostein kom jeg til Peanøttsmør og etter det har det ikke vært en mus som har gått rundt i hytten. De går rett i fellen og «smekk» så er de fint ferdig.

På det meste har jeg hatt over 75% fylte musefeller (har 8 feller) når jeg har kommet på hytten om høsten og det takket være peanøttsmørret.

I etterkant av innkjøp av musefellene har jeg kjøpt en «Pest Repeller» som sender ut lyd for å «skremme» bort mus (og andre smådyr). I løpet av kort tid skal jeg legge ut et innlegg om hva det har resultert i:)

Eldre innlegg «