Kategoriarkiv: Diverse

feb 10

Fuglematautomat – StepByStep

Fugler er gøy å se på, i tillegg spiser de masse mygg når det er sesong for det. Spesielt det siste har gjort at jeg har laget endel fuglekasser rundt omkring i nærheten av hytten. Om vinteren er det relativt lite med mygg, men fortsatt er det endel fugler i området. Hvordan en liten fugl på noen gram unngår å blir bunnfryst i løpet av vinteren er for meg uforståelig, menmen… For å hjelpe disse fuglene gjennom vinteren, tenkte jeg å lage noen fuglemat automater.

Under finner du en StegForSteg veiledning til en enkel automat, som ut fra det jeg kan forstå, fuglene digger:)

Du trenger:

1 stk 1,5 liter brusflaske
1 stk ca 5cm lang skrue
1 stk trepinne – min 15 cm
Streng/hyssing
Skarp kniv
Skrujern
Borr
Skrumaskin

WP_20130210_003
Steg 1:

Fjern etiketten på brusflasken. Det enkleste/raskeste er å ta den av under rennende varmt vann. Alternativt kan flasken legges i «blaut» noen minutter.

 WP_20130210_004 WP_20130210_007
Steg 2:

For å hindre kondens i flasken, er det lurt å lage noen små hull i bunnen av flasken. Bunnen er ganske hard, så en spiss bor kan gjøre det enklere.

 

 WP_20130210_012WP_20130210_008
Steg 3:

Neste steg er å lage hull til sittepinnen. Det beste er å bruke en bor til å lage hullet, alternativt kan en skjære et kryss med en kniv for så å stikke inn pinnen. Hullet skal være akkurat i overgangen mellom bunnen og selve flaske (ca 2cm fra bunnen)

Steg 4:

Sett inn pinnen. Lengden på pinnen justeres slik at den stikker 5-6 cm ut på hver side.

 

  WP_20130210_013WP_20130210_018
Steg 5:

For at fuglene skal få tak i maten, må det lages et snitt på ca 5 cm 2 cm over pinnen. Her må du bruke en skarp kniv, f.eks. tapetkniv eller lignende.

WP_20130210_021 WP_20130210_023
Steg 6:

For å presse inn over snittet du har laget, må du skru inn en skrue.

Det er lurt å klippe bort spissen av skruen når den er igjennom slik at ikke de små fuglene skraper seg for mye opp.

 

 WP_20130210_024WP_20130210_029
Steg 7:

Nå er du nesten ferdig – det er på tide å fylle flasken med fuglemat. Gjerne solsikkefrø, eller lignende. Det kan være lurt å bruke en trakt slik at frøene havner der de skal.

WP_20130210_031 WP_20130210_033
Steg 8:

Til slutt er det bare å skru på korken, finne litt tau eller streng og feste dette i toppen.

Så er det ut å finne et egnet sted hvor du kan henge materen opp. I løpet av noen timer er det nok masse aktivitet.

 IMG_9017

 

des 15

En desemberdag på Haugastøl

En fin vinterdag på Haugastøl.

IMG_9011  IMG_9038  IMG_9030 IMG_9032 IMG_9033IMG_9071 IMG_9025IMG_9036 IMG_9017  IMG_9009IMG_9005IMG_9008

apr 29

Takk for turen!

Det var en gang en jente, Lene,  og en gutt, Jan-Erik, som ville til fjells for å gå på ski. Vi pakket sekken med kakao, matpakke og solkrem og satte avgårde.
   
Vi gikk og gikk, og i begynnelsen var skiene glatte, bakkene lange og målet langt borte. Men etter en omgang med klister steg både humøret og farten, og sakte men sikkert nærmet vi oss selveste Hallingskarvet.
   
Solen stekte og snøen glitret. Vi følte oss helt alene på toppen av verden, vi og rypen Reidar (som nesten skremte vettet av Lene, men som viste seg å være en kul fyr (fugl)).
   
Det var ingen vits å stresse, (chippene som målte tiden på oss forrige helg var levert inn), så det ble mange pauser underveis med kyss, klapp og klem, fotografering og litt smøring.
   
Tilslutt hadde vi likevel passert drikkestasjon 2 «Djuptjørn», som i dag lå helt øde, og satte kursen tilbake mot Haugastøl. Like ovenfor Embretsstølen fant vi en perfekt rasteplass (rypen Reidar viste vei), og der spiste vi en velfortjent skive og varm kakao/solbærtoddy.
   
Etter pausen bar det nedover fjellsidene. Vi svisjet og svosjet nedover, først mot høyre, så mot venstre, og så plutselig litt rett ned. Tøffe folk dette her!
   
De tøffe folkene utfordret seg selv og terrenget nedover, kjørte mer utenfor løypene enn i. Telemark-svingene satt stort sett perfekt, men vi måtte nedi med rumpen iløpet av nedfarten begge to. Her har Jan-Erik veltet med egen kropp, sekk og kamera. Alle tre overlevde uten skader. 
   
Etter mange timer på langs skarvet, hviler vi fornøyd ut på «terassen» utenfor hytten. Her drømmer vi om alt vi har opplevd, tøffe oppoverbakker og deretter utforkjøringer, solskinn, herlig snø og ikke minst, vår nye venn rypen Reidar. TAKK FOR TUREN! 
   

jul 03

Elven går over sine bredder…

På onsdag begynte det å regne – det regnet mye, veldig mye. Vi hadde en godkjent innedag, og plutselig hører jeg et skrik fra kjøkkenet. Det var Lene som såg ut kjøkkenvinduet og ned på den idylliske lille elven som går like nedenfor hytten. Bare en feil, den var overhode ikke liten lengre. Den hadde gått over sine bredder. Vi gikk ut og tok en titt, vannstanden bare økte. Til slutt var bålplassen vår under vann, rallar veien var under vann, alt var under vann. Heldigvis var dette normalen før regulering av vannene som ble gjort, slik at hytten stod trygt.

Båten måtte flyttes flere ganger i løpet av ettermiddag/kvelden for at den ikke skulle bli offer for vannmassene og få seg en heisatur nedover stryket.


Grunnen til at at det kom mye vann hos oss, var at Nygårdsvannet ble fylt opp og vannet gikk over demningen – da ble det litt for mye vann for den lille kulpen. Vannet fortsatte å stige etter disse bildene – og vi gikk over til å filme hærligheten. Under er det noen filmsnutter fra hvordan det så ut. Legger også ved en film fra St. Hans, da brant vi bål på samme plassen.

jun 25

Nytt kjæledyr!?

I kveld har det være harejakt rundt hytten, eller kaninjakt kanskje. Det har hvertfall et dyr som har vært i området, vi har vært ca en halv meter i fra før det stakk av. Det var her for noen dager siden også. Er en litt dårlig film – men artig, vi prøver å filme mer:) Om du ikke ser den med en gang – vent til den spretter av gårde:)

[wp_surveys]

Eldre innlegg «