Kategoriarkiv: Oppussing/Vedlikehold

mar 26

Brannvarslingsanlegg

Brannvarslere er både viktig og påbudt i norske hjem og hytter. Den siste tiden har det kommet fler og fler trådløse seriekoblede brannvarslere. Dette fungerer nok helt fint i de fleste tilfeller, men i en hytte som står uten særlig varme store deler av vinteren, så kan det bli mye batteriskifte. Jeg har hatt trådløse brannvarslere i flere år, og har prøvd forskjellige rutiner; ta ned alle brannvarslerne og samle de i et varmt rom når jeg ikke har vært på hytten, skifte batteri når jeg har kommet opp på hytten om vinteren og andre finurlige ideer. Det som har vært felles for alle forsøkene, er at de har fungert en gang eller to, så blir det for «tungvindt».

Etter å ha gjennomgått markedet litt, har jeg nå endt opp med Elotec Jubilee sentral og brannvarslere av typen EI 103 J. Dette er da en sentral som leverer strøm til alle brannvarslerne jeg har koblet til. Pt. har jeg koblet opp 8 brannvarslere i hytten – sentralen har kapasitet til 15!

Noen vil sikkert si at det er mye arbeid å legge kabel mellom alle brannvarslerne og at det blir stygt med kabel i taket. Dette er forsåvidt riktig, dersom en ikke tenker seg om før en starter. Planlegging, nøyaktighet og tålmodighet er nøkkelen til suksess. (Og uansett viktigere å overleve enn brann enn å ha fint tak på hytten?)

Steg 1: Hvor vil jeg ha brannvarslere? Her har jeg tenkt gjennom hvor det er ting som potensielt gir en økt brannfare. Hvor er sikringsskapet, ventilasjon, sentralstøvsuger, biopeis, kaffetrakter, tv osv. I tillegg har jeg tenkt gjennom hvor soverommene er for å sikre god varsling når vi sover. Det er smart å lage seg en enkel tegning over hvor du vil plassere utstyret.

WP_20130326_001

Steg 2: Monter første brannvarslere og trekk kabel (pass på at du monterer riktig). Om du tenker deg litt om når du trekker kabelen, vil du være overrasket over hvor mange plasser du kan gjemme denne. Skulle du måtte legge den langs en taklist eller lignende, frykt ikke! Jeg kan nesten garantere deg at om du legger kabelen fint inntil listen, vil du aldri registrere den igjen! (Hvis du faktisk leter etter den da…).

Steg 3: Her trenger du en elektriker, nå skal sentralen kobles til strømnettet. En enkel operasjon, men siden vi ikke har lov til å gjøre noe selv, forståelig nok egentlig, så må du ha tak på en fagmann.

Steg 4: Nå er det på tide å teste alle brannvarslerne – stapp en «sov i ro» i øret før du begynner.

Når du har gjort dette, har du et anlegg som oppfyller de kravene som er, og du kan sove godt uten å bekymre deg for om du våkner eller ikke ved en evt. brann.

Alarmsentralen har også støtte for å koble til GSM modul eller lignende, dette skal jeg nok teste etterhvert – men det får bli i en oppdatering:)

 

jul 24

Vips så var terrassen ferdig:)

Etter at vi var ferdig med det meste innvendig i hytten, bestemte vi oss for at vi ville ha en terrasse utenfor. Etter en runde med pen og papir, ble vi enig om hvordan den skulle bli. Etter litt mer frem og tilbake rundt materialvalg, falt vi til slutt på More Royal duo terrasse bord. Dette var relativt mye rimeligere enn sibirsk lerk, og hadde en fin brunfarge som passer bra til hytten. I tillegg skal det være råte bestandig i 50 år:) Produktet er kokt i olje. Var ikke tenkt til å skrive så mye om selve terrassen, legger ved bilder fra prosessen -så får du se hvordan arbeidet skred frem.

   
   
    
   
   
   
   
   
   

jun 29

Oppgradering av stue og gang

Nå som de store prosjektene er ferdig må vi finne nye ting å pusle med. Så hvorfor ikke kombinere maling med litt skuldertrening? Jeg er usikker på om det var høyt sjokoladeinntak dagen i forveien og derav behov for litt trening, eller rett og slett bare rastløshet som motiverte Jan-Erik. Uansett, dag nummer to i ferien fant han fram to malerkoster og ett stort spann med panellakk. Nå skulle stuetaket få gjennomgå, og forhåpentligvis bli litt lysere. Veggene i stuen ble malt hvite for mange år siden, mens taket ikke er gjort noe med. Det er mørkt og stjeler mye lys, noe vi legger ektra godt merke til etter at det lyse kjøkkenet kom.
   
Vi tok på oss de velbrukte arbeidsklærene og begynte i hver vår krok. Etter en stund fant vi ut at det ble litt ujevnt, så vi byttet stategi. Begynte fra hver vår ende på samme bord, møttes på midten og strøk deretter lett over hele bordet for ett jelvnest mulig resultat. Jan-Erik nådde opp når han gikk på gulvet, mens jeg lagde lange stier og labyrinter av stoler som jeg ruslet rundt på. Gøy!
   
Taket har tidligere vært behandlet med linolje, 50% kokt – 50% rå (tror vi), så var litt usikker på hva vi skulle bruke. Endte med hvitpigmentert panellakk, nivå 1. Resultatet ble lyst og fint tak, og vi ble veldig fornøyd. Nesten som ett nytt rom. Se selv:)
   

Neste prosjekt var gangen. Den er kald, trang, mørk og rett og slett litt småstygg.

Jeg har tidligere gjort litt smågrep for å gjøre den koseligere som å male listene rundt vinduene, kjøpt litt dill på veggene og satt inn en  benk. Nå var endelig tiden inne for å rive ned det gamle badet/doen for å få utvide gangen. Vi har hatt det nye badet med innlagt vann i over ett år nå, og er rimelig sikker på at det fungerer som det skal. Derfor er det nå «bye bye cindarella + pissuar» og «hello ny gang». Først forsvant veggene og døren, deretter rev han opp det gamle gulvet. (Obs – siden Cidnarellaen ikke har vært i bruk på en stund har rommet blitt brukt som kjølerom for litt god drikke. Vi har vanligvis ikke masse øl og vin på badet…)
   
   
Etter hvert som Jan-Erik rev ned planke etter planke fikk tilskueren nye ideer. Kanskje vi skulle lysne veggene også? Jeg elsker jo å male. Og hva med gulvet? Kan jo ikke risikere at Jan-Erik går tom for arbeid når jeg står å maler.  Arbeidet ble derfor stadig utvidet. Det gamle gulvet/teppet ble revet opp. Siden gangen er ett lite (amatør?) tilbygg til resten av hytten er det meste her skjevt. Gulvet er IKKE unntak. For å i det hele tatt kunne vurdere å legge nytt gulv måtte det først utføres en større lektejobb. Deretter la vi ned hvitt papir (bransjenavn ukjent for meg). Deretter ett lag Glava (glava) og på toppen ett lag brunt papp. Jan-Erik begynte jobben med ett smil (og avsluttet med ett slitent sukk mange timer senere).

Tidlig neste dag kjørte vi til Geilo og kjøpte hvitpigmentert furugulv. Kanskje ikke det lureste i en gang hvor det kommer mye snø, men vi kunne ikke legge fliser på treunderlag, og laminat er ikke selvbærende, så da måtte vi plate først (kjedelig). Det ble derfor ett tøft furugulv som vi skal behandle med noen strøk olje for vannavvisning. I tillegg har vi ett lite inngangsparti uten furugulv, hvor slalom og langrennsko kan stå og dryppe så mye snø/vann de bare vil. (Hovedårsak til dette var at vi ikke fikk opp døren etter å ha lektet opp hele gangen, men det viste seg å være ganske lurt mtp nytt gulv vs vann). Straks vi kom tilbake begynte jobben med å legge ned furuborene. Det viste seg å ikke være bare å klikke og skru de på plass, de ville liksom ikke legge seg fint inntil slik vi ville!

Etter litt maktkamp vant heldigvis vi… Gulvet ble deretter oljet med to strøk harvoksolje, hvert strøk fikk tørke med god lufting over natten. Arbeidet var fortsatt ikke ferdig, nå måtte dør inn til det «tekniske rommet» (roterommet…) settes opp, og vegg med panel lages over. Perfekt Jan-Erik arbeid mens jeg slikket solen rett utenfor og ropte støttende kommentarer inn til arbeideren.

Tilslutt la vi teppe ytterst ved døren, som tåler stre mengder fuktighet og skit fra sko og støvler. En fin overgang opp til det nye gulvet som er noe forhøyet, og vips – FERDIG!

apr 13

Noe mer stasj er gjort

Selv om det har vært påske, har vi gjort litt småting. I kneveggen på kjøkkenet (oppunder taket), har jeg tatt meg bryet med å plate gulvet. Hadde endel material som stod i veien i boden, så tenkte det var like greit å bruker det til noe fornuftig, og ved har jeg nok av.
   
   
Sånn at alle ikke tror at det er bare jeg som gjør noe når vi holder på hytten – så tar jeg med et bilde av Lene og et bilde av Pappa. Begge gjør en kjempe innsats.
   
Når en skal «koble» sammen nytt og gammelt i ett bygg, er det fryktelig mange tilpassninger som må gjøres. Når den gamle ytterveggen har vært opp mot 30 cm tømmer, så er det enda mer… Under ser du hvordan jeg løste dørstokkene mellom ny og gammel del av hytten.
   
   

apr 11

Ting skjer fortsatt…

Jeg har vært sløv med oppdateringer, og har ingen problemer med å innrømme det. Vi har ikke vært veldig mye på hytten i vinter, men har no absoultt hatt noe helger og absolutt fått gjort litt. Ulempen med å blogge tilbake i tid, er at det er vanskelig å vite hva en har gjort, finne de riktige bildene osv.. Uansett – jeg gjør et forsøk på å bringe dette «up to date», så det er best å følge med disse dagene som kommer nå.
Den siste tiden, er det vaskerommet og gangen som har stått for tur, og der har det skjedd mye. Det har vært mye tilpassing, men det har blitt bra!

I taket, både i på vaskerommet og i gangen har vi laget «kiste» med  downlights i. Denne gangen ble det brukt led-lamper fra ClasOlshon. Dette viste seg å være samme led’ene som jeg bestilte fra Sverige tidligere for å ha i vinduskarmene.

  
   
                            

I tillegg til kister oppe, har vi laget tilsvarende på gulvet. Der var det stort mellomrom mellom gulvet og veggen, så ingen list var tjukk nok. I gulvet la vi ned litt vindpapir og isolasjon for å hindre trekk fra kjelleren.
    
Forøvrig har rørleggeren vært på besøk, og gjort seg ferdig. Varmtvannsbereder  (OSO 120l) har kommet opp fra kjelleren, og fordelingsskapet med stoppekran og varmekabelen er på plass. Har også fjernet alt av gamle rør under hytten samt den gamle varmtvannsberederen.
    
   
I tillegg til dette, er det selvsagt foret ut fra dører, listet og en hel del andre småting. Det nærmer seg styggfort en slutt på det aller meste med dette oppussingsprosjektet – og når det skjer, skal jeg lage et innlegg med litt bilder fra det hele i stedet for å vise enda flere utforinger og listinger:)

PS! Har du søkt etter Haugastøl på yr.no?? Gjør det, så ser du nettkamera bildet mitt der!! 🙂 (kommer eget innlegg om det senere om du ikke finner frem eller skjønner hva jeg mener)

Eldre innlegg «