Kategoriarkiv: Turer

jun 30

Prestholtsæter(1242 moh) – Prestholtskaret(1600 moh) – Prestholtskarvet (1859 moh)

Prestholtsæter(1242 moh) – Prestholtskaret(1600 moh) – Prestholtskarvet (1859 moh)

Lengde: < 9 km (tur/retur)
Tid opp: < 2 timer
Tid ned: < 1t 15 min

PrestholtskaretVarde_Prestholtskarvet

Turen startet med en biltur inn til Prestholtsæter fra Havsdalen. Det er en liten avgift for å kjøre innover, men det skulle bare mangle. Når en kommer inn til Prestholtsæter starter turen og første etappe er opp til Prestholtskaret. Turen har bratt stigning, men flotte steintrapper nesten hele veien til topps. Husk å stopp innimellom slik at du får sett den flotte utsikten på vei oppover.

Trapp_Prestholtsæter_Prestholtskaret Utsikt_fra_sti_opp_Prestholtskaret

profil_prestholt_skaret

Som du ser på profilen til venstre, er det ikke mer enn ca. 1,6 km opp fra Prestholtseter til Prestholtskaret, men på dette strekket stiger du ca 350 meter. Dette gir en gjennomsnittlig stigning på ca 22%.

Det er ganske trangt i trappene – så er lurt å være tidlig ute så slipper du å møte på noen oppover.

 

 

 

Når du har kommet opp til Prestholtskaret – er du på 1600 meter. Før du begynner på neste etappe kan det være smart å se seg litt rundt og vurderer været. Husk at været raskt kan skifte og det er ganske mange høydemeter ned om det skulle komme tåke/skodde og du ikke helt har kontroll på hvor du er. Om du føler deg klar, er det bare til å begynne på neste etappe som går mot varden i Prestholtskarvet.

profil_skaret_skarvetkart_prestholtsæter_prestholtskarvet

 

Det er flere veier oppover, litt avhengig av om du ønsker å gå på snø, eller rundt. Vi valgte å gå delvis rundt opp og over snøen på veien nedover igjen. Det er varder som du kan følge hele veien opp. Det er snakk om i omtrent av 2,7 km oppover. På disse 2,7 km stiger du 259 meter – det er jo bare å regne for «flate» med sine gjennomsnittlige ca 10% stigning.

Når du har kommet opp er det som å være på toppen av verden. Da er det bare å finne frem matpakken og nyte det hele.

PS!! Som en bonus finnes det Geocacher både på Prestholtskaret og Prestholtskarvet 😀 (www.geocaching.com)

Under er diverse bilder tatt underveis på turen vår – en flott tur som begge var veldig fornøyd med og som vi trygt kan anbefale.

WP_20130630_019 WP_20130630_024 WP_20130630_030 WP_20130630_032 WP_20130630_036 WP_20130630_046

 

 

mar 31

Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl

Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl

Lengde: < 33 km
Tid: < 6 timer
Årstid: Vinter

Steinkulpen

 

Turen starter på Haugastøl, enten du vil gå fra Vegmansbu, eller Haugastøl Stasjon. De første fem kilometerene går over Sløddfjorden, langs Tangen mot Lysthus. Ganske så flatt, men dersom du har smurt riktig er det en fin anledning til å trene stakemusklene.

Når en kommer inn til Lysthus starter stigningene – de første fire kilometerene opp mot Steinkulpen (egentlig litt øst for Steinkulpen) er ganske bratt, og en må forvente å gå ut i fiskebeint ved flere anledninger. Det er også viktig å se litt opp for å sjekke om det er noen som er på vei nedover.

Så langt på turen er det absolutt å anbefale å satse på feste i forhold til gli:)

 

Lene_Tuva

 

Når du har kommet til Steinkulpen kan du gjøre flere valg. Du kan gå mot Ustaoset, Monsbunut eller videre til Tuva.

På denne turen valgte vi Tuva. Det er fortsatt litt småkupert med mest oppover videre mot Berhelleren, men betraktelig mindre bratt enn turen opp fra Lysthus. Når du har kommet til Berhelleren, er det i overkant av to kilometer til Tuva Turisthytte i lett terreng.

Endelig fremme på Tuva, er det tid for å ta en pause, spise matpakken, og prøve vaflene, wienerbrødene og/eller sjokoladekaken.
Når matpakken er oppspist, og det samme er de andre herlighetene du fikk kjøpt på Tuva, er det tid for å gjøre nødvendig smøring av ski og sette fart tilbake mot Berhelleren.

Berhelleren

 

Endelig fremme i krysset (i overkant av 2 km), så er det tid for å gå mot Monsbu. Småkuppert terreng som går jevnt oppover i de neste åtte kilometerene.

MotSkarverennet

Flere ganger på turen har du storstilt utsikt mot Hallingskarvet og annen fantastisk natur – så det er absolutt verdt å stanset opp noen ganger for å nyte utsikten.

Når du har kommet opp til Monsbu, er det på tide å kjøre nedover mot Haugastøl. Da er det ca åtte kilometer med nedoverbakke – absolutt kjekt med stålkanter.

Når en har kommet ned på vannet igjen, er det 4-5 kilometer langs Sløddfjorden over Tangen. Når du er tilbake på Haugastøl, har du gått i overkant av 30 kilometer.

Løype

okt 06

Haugastøl – Kvasshovd – Haugastøl

Haugastøl – Kvasshovd – Haugastøl

Lengde: < 9 km
Tid: < 2 timer
Årstid: Sommer /  Høst

Turen starter på asfalten langs RV7. Etter i underkant av 2 km, ved starten av Fjellveien, finner du stien. Du kan selvsagt følge Fjellveien oppover, men om du er lei Fjellveien, så tar du stien. Etter å ha slitt deg oppover, svinger du til høyre når du begynner på stien mot Raggsteindalen. Relativt bratt opp videre mot Kvasshovdtjørne. Når du kommer opp på flaten er det laget til steiner til å sitte på, og kanskje brenne et lite bål. Du fortsetter på sør siden av vannet, før du svinger mot nord og starter den kraftige stigningen opp til Kvasshovd -. 1279moh. På toppen er det flott 360 graders utsikt, inkludert hele Hallingskarvet.

En fin og relativt enkel tur.

aug 19

Lordemarsjen 2012

Vi hadde alle gledet oss gjennom hele sommeren til vår første deltakelse på Lordemarsjen. Åse, Rolf, Lene og jeg stod tidlig opp lørdag 11. august, solen hadde alt begynt å stråle, og vi beveget oss mot Vegmannsbu for å finne et sete i bussen. Oppturen startet med en gang og like etter at bussen hadde begynt å trille mot Raggsteindalen, begynte en fantastisk reise fra Haugastøl til Raggsteindalen. En fantastisk flink guide fortalte om alt tenkelig hele veien, alt etter hvor vi til enhver tid befant oss. Rett og slett utrolig imponerende, og utrolig interessant. Ta gjerne en titt på arrangøren sin nettside for å få litt inspirasjon til å være med på neste års Lordemarsj. Takk for en super tur! www.lordemarsjen.no.

Turen fra Raggsteindalen til Haugastøl gikk på 5-6 timer, helt perfekt i et strålende vær! Nesten ikke en sky på himmelen så langt øye kunne se, flott temperatur.


Lene og Rolf nyter den fantastiske utsikten på vei oppover mot Lordehytten. Det er viktig å huske å se seg litt tilbake når en går oppover, er utrolig mye flott natur bak en.


Den siste lille kilometeren er den «værste» – ganske mange høydemeter skal bestiges på få lengdemeter. Lordehytten er ca. midt i i bildet til under til venstre. Bildet til høyre er tatt fra toppet, ned mot der første bildet er tatt.
Når en endelig er kommet på toppen, er det bare å nyte livet, med en god matbit eller to. Litt vind rundt hytten, så til neste år går vi nok noen meter forbi hytten, hvor det i år var blikk stille (får håpe det blir identiske værforhold til neste år:) ).


Etter en god matbit ved Lordehytta, var det tid for å bevege seg mot Haugastøl. Temperaturen steg, og det måtte avholdes noen ekstra pauser for å gjennomføre «lettelse i antrekk» og for å snu seg mot det voldsomme «Skarvet».

Det er viktig å passe på væskeinntaket på en slik tur, og heldigvis er det sjelden problemer å finne en rennende bekk/elv hvor en kan fylle på det som må være verdens beste vann.

Da vi var kommet ned til Haugastøl, etter en fantastisk dag på fjellet, var det klart for å ta en titt på beina… som hadde hatt litt vondt siden ca 3 av 22 km. Det viste seg at det var kommet feil såle i skoene, og den ble etter hvert fjernet, slik at det var mulig å fullføre. Bildet under kan ganges med to, siden det var likt på begge hælene…:/