Lene

Les mer om forfatteren

Navn: Lene Doksæter
Registrert: 08/07/2010

Siste innlegg

  1. Oppgradering av stue og gang — 29/06/2012
  2. Takk for turen! — 29/04/2012
  3. Smått og flott — 08/07/2010

Mest kommenterte innlegg

  1. Smått og flott — 6 kommentarer

Innlegg fra denne forfatteren

jun 29

Oppgradering av stue og gang

Nå som de store prosjektene er ferdig må vi finne nye ting å pusle med. Så hvorfor ikke kombinere maling med litt skuldertrening? Jeg er usikker på om det var høyt sjokoladeinntak dagen i forveien og derav behov for litt trening, eller rett og slett bare rastløshet som motiverte Jan-Erik. Uansett, dag nummer to i ferien fant han fram to malerkoster og ett stort spann med panellakk. Nå skulle stuetaket få gjennomgå, og forhåpentligvis bli litt lysere. Veggene i stuen ble malt hvite for mange år siden, mens taket ikke er gjort noe med. Det er mørkt og stjeler mye lys, noe vi legger ektra godt merke til etter at det lyse kjøkkenet kom.
   
Vi tok på oss de velbrukte arbeidsklærene og begynte i hver vår krok. Etter en stund fant vi ut at det ble litt ujevnt, så vi byttet stategi. Begynte fra hver vår ende på samme bord, møttes på midten og strøk deretter lett over hele bordet for ett jelvnest mulig resultat. Jan-Erik nådde opp når han gikk på gulvet, mens jeg lagde lange stier og labyrinter av stoler som jeg ruslet rundt på. Gøy!
   
Taket har tidligere vært behandlet med linolje, 50% kokt – 50% rå (tror vi), så var litt usikker på hva vi skulle bruke. Endte med hvitpigmentert panellakk, nivå 1. Resultatet ble lyst og fint tak, og vi ble veldig fornøyd. Nesten som ett nytt rom. Se selv:)
   

Neste prosjekt var gangen. Den er kald, trang, mørk og rett og slett litt småstygg.

Jeg har tidligere gjort litt smågrep for å gjøre den koseligere som å male listene rundt vinduene, kjøpt litt dill på veggene og satt inn en  benk. Nå var endelig tiden inne for å rive ned det gamle badet/doen for å få utvide gangen. Vi har hatt det nye badet med innlagt vann i over ett år nå, og er rimelig sikker på at det fungerer som det skal. Derfor er det nå «bye bye cindarella + pissuar» og «hello ny gang». Først forsvant veggene og døren, deretter rev han opp det gamle gulvet. (Obs – siden Cidnarellaen ikke har vært i bruk på en stund har rommet blitt brukt som kjølerom for litt god drikke. Vi har vanligvis ikke masse øl og vin på badet…)
   
   
Etter hvert som Jan-Erik rev ned planke etter planke fikk tilskueren nye ideer. Kanskje vi skulle lysne veggene også? Jeg elsker jo å male. Og hva med gulvet? Kan jo ikke risikere at Jan-Erik går tom for arbeid når jeg står å maler.  Arbeidet ble derfor stadig utvidet. Det gamle gulvet/teppet ble revet opp. Siden gangen er ett lite (amatør?) tilbygg til resten av hytten er det meste her skjevt. Gulvet er IKKE unntak. For å i det hele tatt kunne vurdere å legge nytt gulv måtte det først utføres en større lektejobb. Deretter la vi ned hvitt papir (bransjenavn ukjent for meg). Deretter ett lag Glava (glava) og på toppen ett lag brunt papp. Jan-Erik begynte jobben med ett smil (og avsluttet med ett slitent sukk mange timer senere).

Tidlig neste dag kjørte vi til Geilo og kjøpte hvitpigmentert furugulv. Kanskje ikke det lureste i en gang hvor det kommer mye snø, men vi kunne ikke legge fliser på treunderlag, og laminat er ikke selvbærende, så da måtte vi plate først (kjedelig). Det ble derfor ett tøft furugulv som vi skal behandle med noen strøk olje for vannavvisning. I tillegg har vi ett lite inngangsparti uten furugulv, hvor slalom og langrennsko kan stå og dryppe så mye snø/vann de bare vil. (Hovedårsak til dette var at vi ikke fikk opp døren etter å ha lektet opp hele gangen, men det viste seg å være ganske lurt mtp nytt gulv vs vann). Straks vi kom tilbake begynte jobben med å legge ned furuborene. Det viste seg å ikke være bare å klikke og skru de på plass, de ville liksom ikke legge seg fint inntil slik vi ville!

Etter litt maktkamp vant heldigvis vi… Gulvet ble deretter oljet med to strøk harvoksolje, hvert strøk fikk tørke med god lufting over natten. Arbeidet var fortsatt ikke ferdig, nå måtte dør inn til det «tekniske rommet» (roterommet…) settes opp, og vegg med panel lages over. Perfekt Jan-Erik arbeid mens jeg slikket solen rett utenfor og ropte støttende kommentarer inn til arbeideren.

Tilslutt la vi teppe ytterst ved døren, som tåler stre mengder fuktighet og skit fra sko og støvler. En fin overgang opp til det nye gulvet som er noe forhøyet, og vips – FERDIG!

apr 29

Takk for turen!

Det var en gang en jente, Lene,  og en gutt, Jan-Erik, som ville til fjells for å gå på ski. Vi pakket sekken med kakao, matpakke og solkrem og satte avgårde.
   
Vi gikk og gikk, og i begynnelsen var skiene glatte, bakkene lange og målet langt borte. Men etter en omgang med klister steg både humøret og farten, og sakte men sikkert nærmet vi oss selveste Hallingskarvet.
   
Solen stekte og snøen glitret. Vi følte oss helt alene på toppen av verden, vi og rypen Reidar (som nesten skremte vettet av Lene, men som viste seg å være en kul fyr (fugl)).
   
Det var ingen vits å stresse, (chippene som målte tiden på oss forrige helg var levert inn), så det ble mange pauser underveis med kyss, klapp og klem, fotografering og litt smøring.
   
Tilslutt hadde vi likevel passert drikkestasjon 2 «Djuptjørn», som i dag lå helt øde, og satte kursen tilbake mot Haugastøl. Like ovenfor Embretsstølen fant vi en perfekt rasteplass (rypen Reidar viste vei), og der spiste vi en velfortjent skive og varm kakao/solbærtoddy.
   
Etter pausen bar det nedover fjellsidene. Vi svisjet og svosjet nedover, først mot høyre, så mot venstre, og så plutselig litt rett ned. Tøffe folk dette her!
   
De tøffe folkene utfordret seg selv og terrenget nedover, kjørte mer utenfor løypene enn i. Telemark-svingene satt stort sett perfekt, men vi måtte nedi med rumpen iløpet av nedfarten begge to. Her har Jan-Erik veltet med egen kropp, sekk og kamera. Alle tre overlevde uten skader. 
   
Etter mange timer på langs skarvet, hviler vi fornøyd ut på «terassen» utenfor hytten. Her drømmer vi om alt vi har opplevd, tøffe oppoverbakker og deretter utforkjøringer, solskinn, herlig snø og ikke minst, vår nye venn rypen Reidar. TAKK FOR TUREN! 
   

jul 08

Smått og flott

Ferien har ikke bare gått til grav, støp og spiker. Som eneste jente i mils omkrets var det viktig for meg (Lene) å blogge om mine hjertebarn. Både inne og ute har hytteområdet fått noen ansiktsløft, som her i stuen hvor vi har fornyet en gammel lampe, kjøpt lys, servietter,  puter og teppe – alt i matchende farger selvsagt… Pyntet opp det hele med høyfjellsblomster – plukket i egen hage.

   
    
Gjesterommet i 2. etg består av gamle møbler med vaser, lysestaker, potte og vaskefat fra gamledager. De gamle møblene i kominasjon med et nytt sengeteppe og noen puter ga rommet en frisk pust som kan ønske våre mange gjester velkommen.
   
Både ute og inne er det flust med blomster. Noen er kjøpt i Bergen og plantet i gamle melkespann, gryter eller trekister, andre er plukket i området rundt hytten og bundet til fargerike buketter plassert på bordet. For en gammel blomsterpike er dette prikken over i`en 🙂
   
   
   
Jeg har også kjøp en nydelig lykt som lyser opp trappeoppgangen i skumringen. Sammen med det nymalte speilet og maleriet fra Tone Linda gir det fantastisk stemningen i stuen.