Jan-Erik

Les mer om forfatteren

Navn: Jan-Erik Heggholmen
Registrert: 14/06/2010

Siste innlegg

  1. Prestholtsæter(1242 moh) – Prestholtskaret(1600 moh) – Prestholtskarvet (1859 moh) — 30/06/2013
  2. Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl — 31/03/2013
  3. Brannvarslingsanlegg — 26/03/2013
  4. Fuglematautomat – StepByStep — 10/02/2013
  5. En desemberdag på Haugastøl — 15/12/2012

Mest kommenterte innlegg

  1. Valg av romløsning (Bad/Vaskerom) – HJELP! — 4 kommentarer
  2. Maling av TV-benk, riving av forskaling, saging av trær — 3 kommentarer
  3. Ting skjer… — 3 kommentarer
  4. Finnes det rødrev på Haugastøl? — 3 kommentarer
  5. 2008 – ny kledning og litt til — 2 kommentarer

Innlegg fra denne forfatteren

jun 30

Prestholtsæter(1242 moh) – Prestholtskaret(1600 moh) – Prestholtskarvet (1859 moh)

Prestholtsæter(1242 moh) – Prestholtskaret(1600 moh) – Prestholtskarvet (1859 moh)

Lengde: < 9 km (tur/retur)
Tid opp: < 2 timer
Tid ned: < 1t 15 min

PrestholtskaretVarde_Prestholtskarvet

Turen startet med en biltur inn til Prestholtsæter fra Havsdalen. Det er en liten avgift for å kjøre innover, men det skulle bare mangle. Når en kommer inn til Prestholtsæter starter turen og første etappe er opp til Prestholtskaret. Turen har bratt stigning, men flotte steintrapper nesten hele veien til topps. Husk å stopp innimellom slik at du får sett den flotte utsikten på vei oppover.

Trapp_Prestholtsæter_Prestholtskaret Utsikt_fra_sti_opp_Prestholtskaret

profil_prestholt_skaret

Som du ser på profilen til venstre, er det ikke mer enn ca. 1,6 km opp fra Prestholtseter til Prestholtskaret, men på dette strekket stiger du ca 350 meter. Dette gir en gjennomsnittlig stigning på ca 22%.

Det er ganske trangt i trappene – så er lurt å være tidlig ute så slipper du å møte på noen oppover.

 

 

 

Når du har kommet opp til Prestholtskaret – er du på 1600 meter. Før du begynner på neste etappe kan det være smart å se seg litt rundt og vurderer været. Husk at været raskt kan skifte og det er ganske mange høydemeter ned om det skulle komme tåke/skodde og du ikke helt har kontroll på hvor du er. Om du føler deg klar, er det bare til å begynne på neste etappe som går mot varden i Prestholtskarvet.

profil_skaret_skarvetkart_prestholtsæter_prestholtskarvet

 

Det er flere veier oppover, litt avhengig av om du ønsker å gå på snø, eller rundt. Vi valgte å gå delvis rundt opp og over snøen på veien nedover igjen. Det er varder som du kan følge hele veien opp. Det er snakk om i omtrent av 2,7 km oppover. På disse 2,7 km stiger du 259 meter – det er jo bare å regne for «flate» med sine gjennomsnittlige ca 10% stigning.

Når du har kommet opp er det som å være på toppen av verden. Da er det bare å finne frem matpakken og nyte det hele.

PS!! Som en bonus finnes det Geocacher både på Prestholtskaret og Prestholtskarvet 😀 (www.geocaching.com)

Under er diverse bilder tatt underveis på turen vår – en flott tur som begge var veldig fornøyd med og som vi trygt kan anbefale.

WP_20130630_019 WP_20130630_024 WP_20130630_030 WP_20130630_032 WP_20130630_036 WP_20130630_046

 

 

mar 31

Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl

Haugastøl – Lysthus – Tuva – Monsbunut – Haugastøl

Lengde: < 33 km
Tid: < 6 timer
Årstid: Vinter

Steinkulpen

 

Turen starter på Haugastøl, enten du vil gå fra Vegmansbu, eller Haugastøl Stasjon. De første fem kilometerene går over Sløddfjorden, langs Tangen mot Lysthus. Ganske så flatt, men dersom du har smurt riktig er det en fin anledning til å trene stakemusklene.

Når en kommer inn til Lysthus starter stigningene – de første fire kilometerene opp mot Steinkulpen (egentlig litt øst for Steinkulpen) er ganske bratt, og en må forvente å gå ut i fiskebeint ved flere anledninger. Det er også viktig å se litt opp for å sjekke om det er noen som er på vei nedover.

Så langt på turen er det absolutt å anbefale å satse på feste i forhold til gli:)

 

Lene_Tuva

 

Når du har kommet til Steinkulpen kan du gjøre flere valg. Du kan gå mot Ustaoset, Monsbunut eller videre til Tuva.

På denne turen valgte vi Tuva. Det er fortsatt litt småkupert med mest oppover videre mot Berhelleren, men betraktelig mindre bratt enn turen opp fra Lysthus. Når du har kommet til Berhelleren, er det i overkant av to kilometer til Tuva Turisthytte i lett terreng.

Endelig fremme på Tuva, er det tid for å ta en pause, spise matpakken, og prøve vaflene, wienerbrødene og/eller sjokoladekaken.
Når matpakken er oppspist, og det samme er de andre herlighetene du fikk kjøpt på Tuva, er det tid for å gjøre nødvendig smøring av ski og sette fart tilbake mot Berhelleren.

Berhelleren

 

Endelig fremme i krysset (i overkant av 2 km), så er det tid for å gå mot Monsbu. Småkuppert terreng som går jevnt oppover i de neste åtte kilometerene.

MotSkarverennet

Flere ganger på turen har du storstilt utsikt mot Hallingskarvet og annen fantastisk natur – så det er absolutt verdt å stanset opp noen ganger for å nyte utsikten.

Når du har kommet opp til Monsbu, er det på tide å kjøre nedover mot Haugastøl. Da er det ca åtte kilometer med nedoverbakke – absolutt kjekt med stålkanter.

Når en har kommet ned på vannet igjen, er det 4-5 kilometer langs Sløddfjorden over Tangen. Når du er tilbake på Haugastøl, har du gått i overkant av 30 kilometer.

Løype

mar 26

Brannvarslingsanlegg

Brannvarslere er både viktig og påbudt i norske hjem og hytter. Den siste tiden har det kommet fler og fler trådløse seriekoblede brannvarslere. Dette fungerer nok helt fint i de fleste tilfeller, men i en hytte som står uten særlig varme store deler av vinteren, så kan det bli mye batteriskifte. Jeg har hatt trådløse brannvarslere i flere år, og har prøvd forskjellige rutiner; ta ned alle brannvarslerne og samle de i et varmt rom når jeg ikke har vært på hytten, skifte batteri når jeg har kommet opp på hytten om vinteren og andre finurlige ideer. Det som har vært felles for alle forsøkene, er at de har fungert en gang eller to, så blir det for «tungvindt».

Etter å ha gjennomgått markedet litt, har jeg nå endt opp med Elotec Jubilee sentral og brannvarslere av typen EI 103 J. Dette er da en sentral som leverer strøm til alle brannvarslerne jeg har koblet til. Pt. har jeg koblet opp 8 brannvarslere i hytten – sentralen har kapasitet til 15!

Noen vil sikkert si at det er mye arbeid å legge kabel mellom alle brannvarslerne og at det blir stygt med kabel i taket. Dette er forsåvidt riktig, dersom en ikke tenker seg om før en starter. Planlegging, nøyaktighet og tålmodighet er nøkkelen til suksess. (Og uansett viktigere å overleve enn brann enn å ha fint tak på hytten?)

Steg 1: Hvor vil jeg ha brannvarslere? Her har jeg tenkt gjennom hvor det er ting som potensielt gir en økt brannfare. Hvor er sikringsskapet, ventilasjon, sentralstøvsuger, biopeis, kaffetrakter, tv osv. I tillegg har jeg tenkt gjennom hvor soverommene er for å sikre god varsling når vi sover. Det er smart å lage seg en enkel tegning over hvor du vil plassere utstyret.

WP_20130326_001

Steg 2: Monter første brannvarslere og trekk kabel (pass på at du monterer riktig). Om du tenker deg litt om når du trekker kabelen, vil du være overrasket over hvor mange plasser du kan gjemme denne. Skulle du måtte legge den langs en taklist eller lignende, frykt ikke! Jeg kan nesten garantere deg at om du legger kabelen fint inntil listen, vil du aldri registrere den igjen! (Hvis du faktisk leter etter den da…).

Steg 3: Her trenger du en elektriker, nå skal sentralen kobles til strømnettet. En enkel operasjon, men siden vi ikke har lov til å gjøre noe selv, forståelig nok egentlig, så må du ha tak på en fagmann.

Steg 4: Nå er det på tide å teste alle brannvarslerne – stapp en «sov i ro» i øret før du begynner.

Når du har gjort dette, har du et anlegg som oppfyller de kravene som er, og du kan sove godt uten å bekymre deg for om du våkner eller ikke ved en evt. brann.

Alarmsentralen har også støtte for å koble til GSM modul eller lignende, dette skal jeg nok teste etterhvert – men det får bli i en oppdatering:)

 

feb 10

Fuglematautomat – StepByStep

Fugler er gøy å se på, i tillegg spiser de masse mygg når det er sesong for det. Spesielt det siste har gjort at jeg har laget endel fuglekasser rundt omkring i nærheten av hytten. Om vinteren er det relativt lite med mygg, men fortsatt er det endel fugler i området. Hvordan en liten fugl på noen gram unngår å blir bunnfryst i løpet av vinteren er for meg uforståelig, menmen… For å hjelpe disse fuglene gjennom vinteren, tenkte jeg å lage noen fuglemat automater.

Under finner du en StegForSteg veiledning til en enkel automat, som ut fra det jeg kan forstå, fuglene digger:)

Du trenger:

1 stk 1,5 liter brusflaske
1 stk ca 5cm lang skrue
1 stk trepinne – min 15 cm
Streng/hyssing
Skarp kniv
Skrujern
Borr
Skrumaskin

WP_20130210_003
Steg 1:

Fjern etiketten på brusflasken. Det enkleste/raskeste er å ta den av under rennende varmt vann. Alternativt kan flasken legges i «blaut» noen minutter.

 WP_20130210_004 WP_20130210_007
Steg 2:

For å hindre kondens i flasken, er det lurt å lage noen små hull i bunnen av flasken. Bunnen er ganske hard, så en spiss bor kan gjøre det enklere.

 

 WP_20130210_012WP_20130210_008
Steg 3:

Neste steg er å lage hull til sittepinnen. Det beste er å bruke en bor til å lage hullet, alternativt kan en skjære et kryss med en kniv for så å stikke inn pinnen. Hullet skal være akkurat i overgangen mellom bunnen og selve flaske (ca 2cm fra bunnen)

Steg 4:

Sett inn pinnen. Lengden på pinnen justeres slik at den stikker 5-6 cm ut på hver side.

 

  WP_20130210_013WP_20130210_018
Steg 5:

For at fuglene skal få tak i maten, må det lages et snitt på ca 5 cm 2 cm over pinnen. Her må du bruke en skarp kniv, f.eks. tapetkniv eller lignende.

WP_20130210_021 WP_20130210_023
Steg 6:

For å presse inn over snittet du har laget, må du skru inn en skrue.

Det er lurt å klippe bort spissen av skruen når den er igjennom slik at ikke de små fuglene skraper seg for mye opp.

 

 WP_20130210_024WP_20130210_029
Steg 7:

Nå er du nesten ferdig – det er på tide å fylle flasken med fuglemat. Gjerne solsikkefrø, eller lignende. Det kan være lurt å bruke en trakt slik at frøene havner der de skal.

WP_20130210_031 WP_20130210_033
Steg 8:

Til slutt er det bare å skru på korken, finne litt tau eller streng og feste dette i toppen.

Så er det ut å finne et egnet sted hvor du kan henge materen opp. I løpet av noen timer er det nok masse aktivitet.

 IMG_9017

 

des 15

En desemberdag på Haugastøl

En fin vinterdag på Haugastøl.

IMG_9011  IMG_9038  IMG_9030 IMG_9032 IMG_9033IMG_9071 IMG_9025IMG_9036 IMG_9017  IMG_9009IMG_9005IMG_9008

Eldre innlegg «